Ryba to ważny element diety. Mówi się, że dla zdrowia fizycznego warto spożywać posiłki z tego rodzaju produktami raz w tygodniu. Pierwsze, co przychodzi na myśl to filet w panierce.
Jednak istnieje o wiele więcej możliwości. A jedną z nich jest bardzo prosty przepis na rybę ze szpinakiem. Tym bardziej, że właśnie to warzywo jest bogatym źródłem wielu witamin, takich jak: K, A, E, czy C. W jaki sposób przygotować rybę ze szpinakiem?
W jaki sposób przygotować pyszny filet rybny ze szpinakiem?
Do przygotowania tego dania warto zakupić 500 gram filetu z ryby, na przykład dorsza. Niezbędny jest także szpinak – 200 gram. Może być mrożony lub świeży, jednak ten drugi nada tym bardziej pysznego posmaku.
Dodatkowo przydadzą się dwie łyżeczki curry w proszku, jak również dwie łyżki mąki, 1 łyżka oliwy, 1 jedna masła, dwa ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz 125 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania ryby ze szpinakiem:
- Jeśli ktoś zakupi mrożony filet, pierwszy krok to jego rozmrożenie. Następnie mięso należy osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego
- Mrożony szpinak również należy rozmrozić, natomiast ten świeży – umyć. Następnie trzeba go podgrzewać przez 2 minuty i jednocześnie mieszać. Tak, wstępnie przygotowany szpinak przełożyć do miski, odcisnąć i lekko posiekać
- W garnku, w którym uprzednio znajdował się szpinak, należy przygotować masło, następnie dodać rozdrobniony czosnek i podsmażyć. Następnie do masła i czosnku dodaje się szpinak i smaży przez około 2 minut. Następnie do garnka należy dodać śmietankę 30%. Warto dodać trochę soli, pieprzu i zagotować. Ostatni dodatek to mąka ziemniaczana. Wszystko razem wymieszać i zdjąć z ognia.
- Na większej patelni, do której dodaje się 3 łyżki oliwy, usmażyć filety. Każdą stronę trzymać na ogniu przez około 3-4 minuty. Na koniec, dodać uprzednio przygotowany szpinak i podsmażyć razem.
To wszystko, prosty, pyszny i pożywny obiad jest niemalże gotowy. Rybę można zjeść z pieczonymi ziemniaczkami. Warto też nadmienić, że w portalu kcal.pl opublikowano interesujący sposób na przygotowanie filetu z halibuta z sosem chimichurri i pietruszką.